Europese analyse van de paars-groene begroting

Door Sander Loones op 24 november 2020, over deze onderwerpen: 2/ Fiscaliteit - begroting

Vandaag (24.11.2020) stelde de Europese commissie haar kritische analyse van de Belgische begroting voor in de kamercommissie financiën en begroting. Bekijk hieronder mijn speech over de resultaten van die analyse.


 

Deze regering zegt dat ze zal luisteren naar experten, maar doet het tegenovergestelde. Vorige week werd het kritische kernenergie-advies van de CREG begraven, vandaag negeert paars-groen de kritische begrotingsanalyse van de Europese commissie en weigert ze vandaag haar cijfers bij te stellen. Zo bleek vandaag in het debat in de Kamercommissie begroting. Dat is éxtra opmerkelijk omdat paars-groen stelt dat ze een pro-europese koers wil varen.

  • De commissie bevestigt de analyse van de N-VA: de regering rekent zich rijk. In haar advies doorprikt de commissie de paars-groene zeepbel. De cijfers op vlak van het tekort, de groeicijfers, de private comsumptie, de export, werkloosheid, productiviteit,… worden volgens de commissie allemaal te positief ingeschat.
  • De regering beweert dat de staatschuld in 2021 terug zal dalen, de commissie toont aan dat ze nog verder zal stijgen. En ook de opbrengsten over de strijd tegen fraude zijn onvoldoende onderbouwd, benadrukt de commissie.
  • Sprekend is dat van álle EU lidstaten er maar één lidstaat een nog hoger tekort laat optekenen, Spanje. En dat België gerekend wordt bij de groep “Club Med” landen (Portugal, Spanje, Italië, Griekenland, Frankrijk) die een extra waarschuwing krijgen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is