Europese kustwacht moet asielstroom helpen beperken

Door Helga Stevens, Sander Loones op 15 december 2015, over deze onderwerpen: Asiel, Europees beleid, Europese Commissie
Europese kustwacht moet asielstroom helpen beperken

De Europese Commissie wil een Europese kustwacht oprichten. “Een stap in de goede richting”, vinden Europarlementsleden Helga Stevens en Sander Loones. “Zo’n kustwacht kan onze Europese grenzen versterken. Want de realiteit van de vluchtelingencrisis leert ons dat dit nodig is.”

De Europese grens- en kustwacht komt er als antwoord op het gebrekkige Griekse grenzenbeleid, waardoor dit jaar naar schatting al 1,5 miljoen asielzoekers illegaal de EU konden binnenkomen. “Als lidstaten hun verantwoordelijkheid niet nemen, moet Europa ingrijpen”, stelt Loones. “Als de zuidelijke lidstaten de poort laten openstaan, wandelt iedere asielzoeker door naar West-Europa. Daarom is de oprichting van een Europese kustwacht logisch.”

Zelf grenzen versterken

Maar de N-VA vraagt nog meer ambitie van de EU. Europa moet zijn grenzenbeleid niet uitbesteden aan Turkije, maar in de eerste plaats zelf de grenzen versterken. Niet alleen met een Europese kustwacht, maar ook met push-backs. En met (internationale) quota, gekoppeld aan een Europees maximumaantal én aan een investering in kwaliteitsvolle opvang in de regio. “Anders ontraden we gezinnen die de levensgevaarlijke oversteek in gammele bootjes wagen nooit”, besluit Helga Stevens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is