Gezonde concurrentie tussen EU lidstaten houdt ons scherp

Door Sander Loones op 16 december 2015, over deze onderwerpen: Economie, Euro en EMU (Economische Monetaire Unie), Europees beleid, Fiscaliteit en Luxleaks, Euro en EMU (Europese Monetaire Unie)

Kleine ondernemingen moeten al te hoge belastingen betalen en grote multinationals te lage.

Dat stoot mensen voor de borst. Tel daarbij het LuxLeaks schandaal en dan krijgt je de ideale context om op internationaal vlak  een aantal afspraken te maken.

 

Helaas. Het Europees Parlement en de Commissie willen dit momentum misbruiken. Niet om de echte problemen aan te pakken, maar om de belastingen tussen de Europese lidstaten te harmoniseren. Ik breek echter graag een lans voor eerlijke fiscale concurrentie tussen lidstaten.

 

Stel u eens voor dat er in Europa slechts 1 elektriciteitsbedrijf bestond of slechts 1 vliegtuigmaatschappij... De prijzen zouden veel hoger liggen dan vandaag en de kwaliteit waarschijnlijk lager. We weten dat en daarom houden we niet van monopolies. Competitie, concurrentie drukt de prijs en houdt bedrijven scherp.  

 

Hetzelfde geldt bij competitie tussen de lidstaten van de EU. Eén grote Europese overheid zou meer kosten  en minder kwaliteit bieden. Belastingscompetitie houdt de Europese lidstaten nog enigszins scherp, hoewel het natuurlijk nog veel beter kan
 

In plaats van in te hakken op belastingscompetitie, zou de EU moeten focussen op die zaken waarover

het echt zou moeten gaan: oneerlijke staatssteun en het vergroten van transparantie. Helaas heeft de Bijzondere Taxe Commissie in het Europees parlement een andere weg gekozen.

Mijn tussenkomst hierover in het Europees parlement in november:

 

Betekent dit dat we alles bij het ouden moeten laten en we niets moeten veranderen? Natuurlijk niet.

 

We moeten onze fiscaliteit vereenvoudigen zodat grensoverschrijdend ondernemen gemakkelijker wordt.

En we moeten lacunes in internationale fiscale systeem wegwerken. Net daarom ontwikkelde de OESO het BEPS-actieplan om fraude en ongezonde belastingsconcurrentie tussen lidstaten aan te pakken.

 

Laat ons kijken hoe we die voorstellen zo snel mogelijk kunnen invoeren. En we eenieder de échte oplossingen kunnen bieden die ze vragen. En we tegelijk ervoor kunnen blijven zorgen dat de belastingen dalen en lidstaten competitief zijn.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is