Junckerfonds bedreigt wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen

Door Sander Loones op 24 juni 2015, over deze onderwerpen: Economie, EFSI (Jucnkers investeringsfonds), Europees beleid

Het Europees Parlement stemt vanavond over het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). De N-VA zal de financiering van EFSI niet steunen: "Dit ‘Junckerfonds’ kan een positief effect hebben op de Europese economie‚ maar moet zeker gecombineerd worden met grondige structurele hervormingen. Bovendien kunnen wij absoluut niet akkoord gaan met het feit dat hiervoor de financiering van wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen wordt bedreigd," vindt Europarlementslid Sander Loones.

EFSI wil extra investeringen in de Europese economie mogelijk maken. Door een waarborg te geven aan de Europese Investeringsbank (EIB), kan deze projecten met een iets grotere risicofactor ondersteunen. Voor die waarborg is Europees geld nodig. EFSI wil die middelen onder meer weghalen bij Horizon2020 (een investeringsprogramma dat vandaag subsidies biedt voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie). 
 
"En dat willen we niet," zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt. "Het EFSI-geld kan de ingeperkte financiering van Horizon2020 niet vervangen. Europees onderzoek duurt jaren en steunt op een netwerk van Europese experten, bij EFSI moet het allemaal veel sneller en moeten de lidstaten niet verplicht samenwerken. Kostbare relaties dreigen zo te verdwijnen."
 
Bovendien financiert EFSI via leningen en niet via subsidies. Van Bossuyt: "Dit maakt het moeilijk voor onze topuniversiteiten om geld binnen te halen voor onderzoek. Als rapporteur voor het Europees onderzoeksbudget 2016 zal ik er dan ook alles aan doen om het onderzoeksgeld zoveel mogelijk te vrijwaren."
 
Het Junckerfonds knipt in de onderzoeksmiddelen om op een andere manier te investeren in groei en jobs. Of toch niet? "Ik ben bezorgd," zegt Loones. "Ik verneem dat EFSI een reservepotje dreigt te worden voor van alles en nog wat. Zo speelt Commissievoorzitter Juncker nu al met het idee om een eventueel gemeenschappelijk budget voor de eurozone te financieren met EFSI-geld. En dit ten koste van wetenschappelijk onderzoek."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is