Met dank aan Mario Draghi

Door Sander Loones op 26 februari 2015, over deze onderwerpen: Economie, Europees beleid, Pensioenen
Met dank aan Mario Draghi

Assuralia luidde gisteren de alarmbel. De afgesproken rendementen op groepsverzekeringen, het aanvullend pensioen in de privésector, zouden ze in de toekomst niet meer kunnen uitbetalen. Het verlies zou indrukwekkend zijn, vooral voor werknemers die nog niet veel reserves hebben kunnen opbouwen. In het Europees Parlement was Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zich gisteren van geen kwaad bewust. Nochtans is hij in belangrijke mate verantwoordelijk voor deze dramatische toestand. Met zijn lage rentepolitiek is hij het die de problemen mee veroorzaakt.

De ECB kondigde vorige maand een nieuwe stap aan in zijn monetaire oorlogsvoering: kwantitatieve geldverruiming of QE (quantitative easing). Draghi wil de economie laten groeien door extra euro's te drukken en overheidsobligaties op te kopen. De hoop is op korte termijn groei te creëren, maar op langere termijn hebben de huidige nulrentes serieuze nadelen.

'Collateral damage'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) waarschuwde terecht voor de gevolgen voor spaarders. Verschillende partijen vonden het nodig hem daarvoor op de vingers te tikken. Intussen hebben verschillende banken aangekondigd dat ze de intresten op spaarrekeningen verder verlagen.

Nu worden ook de problemen voor langetermijnspelers, zoals pensioenfondsen, duidelijk. Verantwoordelijke pensioeninstellingen zouden per definitie moeten kiezen voor veilige investeringen op lange termijn. Het geld van uw pensioen hoort niet thuis in een casino. Door de recente monetaire interventies brengen veilige obligaties echter niets meer op.

En dus is het kiezen tussen de pest en de cholera. Ofwel blijven de pensioeninstellingen hun investeringen beheren als goede, voorzichtige huisvaders. Maar dan blijkt het rendement te laag om uw aanvullend pensioen verder uit te betalen. Tenzij ze contractbreuk zouden plegen door - zoals Assuralia aankondigde - te knippen in de uitkeringen. Ofwel is er de keuze om meer te beleggen in risicoproducten. De kans op verlies wordt dan groter. Resultaat opnieuw: uw pensioen staat onder druk.

In Nederland hebben de pensioenfondsen de uitkeringen al serieus verlaagd. Assuralia wil nu volgen. Hoe langer de rentes artificieel laag worden gehouden, hoe meer pensioenfondsen in financiële problemen zullen komen. Of willen we banken en verzekeraars echt aanmoedigen om meer risico te nemen met ons spaargeld en onze pensioenen?

Bubbels

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, werd gisteren geïnterviewd door de Nederlandse krant De Financiële Telegraaf. Hij ziet vooral voordelen in de politiek van de ECB. Het is tijd dat evenveel aandacht wordt besteed aan de negatieve gevolgen van de lage rente. Zeker nu die nog eens versterkt wordt door de kwantitatieve geldverruiming van de ECB.

Of zullen we allemaal verbaasd reageren wanneer er bubbels ontstaan op de markt, banken in de problemen komen en onze pensioenen verder wegsmelten? De lessen uit het verleden zijn er om geleerd te worden. Mario Draghi mag op dat vlak een bank achteruit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is