Extra inspanning van bankensector
In volle coronacrisis rekent de samenleving ook op de financiële sector voor een extra inspanning. Zij kan een belangrijke bijdrage leveren om getroffen particulieren en ondernemers door de crisis te helpen. Op 22 maart kondigde minister van Financiën De Croo alvast een deal met de financiële sector aan. De bankensector neemt een belangrijk deel van het corona-financieringsrisico op zich. Een uitstekende zaak, vindt Kamerlid Loones.
BNP Paribas Fortis haalt 1,9 miljard weg
Ook vroeg de minister aan de banken om geen dividend uit te keren. Want zo verstevigen de banken hun kapitaalbuffers. Een week later wil echter een van deze banken, BNP Paribas Fortis, 1,9 miljard euro uit België weghalen om dividenden in Frankrijk uit te keren. “Daardoor zal de Belgische tak minder middelen overhouden om de Belgische economie tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Deze actie doet mij twijfelen aan de kracht van de bankendeal en de mogelijke impact van de minister van Financiën. Twijfel en verwarring zijn net het laatste wat we nodig hebben in deze periode van crisis.”
Brits voorbeeld volgen: geen dividenden tijdens corona
Loones vraagt aan de Belgische bankentoezichthouder FSMA om onmiddellijk actie te ondernemen. De FSMA kan daarbij het voorbeeld volgen van de Britse toezichthouder op de financiële sector, de Prudential Regulation Authority (PRA). In het Verenigd Koninkrijk heeft de PRA alle banken rechtstreeks aangeschreven. Ze kregen een aanmaning om géén dividenden uit te keren omwille van de coronacrisis. “Indien een Britse bank geen gehoor zou geven aan deze oproep, zal ze onder het vergrootglas worden gelegd van de PRA”, stelt Loones. “De PRA kondigde aan al haar autoriteit en toezichtsopdracht in te zullen zetten tegen dergelijke banken. De FSMA moet voor de Belgische financiële sector dezelfde actie ondernemen.”
Dividenden opschorten om reserves in te bouwen
In onzekere tijden is het belangrijk de nodige reserves in te bouwen, zodat de prioriteiten zeker kunnen worden gefinancierd. Zo is Belfius wél van plan om haar dividendbeleid nu op te schorten en in het najaar te bestuderen of er dan ruimte zou zijn voor een interim-dividend. “Belgische banken die nu al hun buffers gebruiken om dividenden uit te keren en ze op de koop toe door te sluizen naar het buitenland, staan niet aan de kant van hun klanten en onze economie.”