De Croo laat zich opnieuw rollen aan de Europese onderhandelingstafel

Door Sander Loones op 5 oktober 2022, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Europees beleid
Sander Loones

Vivaldi laat zich Europees opnieuw in de luren leggen, zo blijkt. Bij de verdeling van het RePowerEU-plan, dat de afhankelijkheid van Russische energie wil afbouwen en de groene transitie wil versnellen, blijkt dat België veel minder geld krijgt dan waar het recht op heeft. “Na eerst slecht onderhandeld te hebben over de steun uit het Europees coronaherstelfonds, slaagt Vivaldi er opnieuw in om te weinig Europese steunmiddelen voor België binnen te rijven”, klaagt Kamerlid Loones aan. “Het is een constante dat deze regering de Europese belangen boven de nationale noden verkiest.”

De initiële verdeelsleutel van het fonds was gebaseerd op de parameters die gehanteerd werden voor de verdeling van het Europese coronaherstelfonds. Het hergebruik van die parameters zijn echter een miskenning van onze noden, klaagt Loones aan: “Wanneer een juistere verdeelsleutel gebruikt zou worden, die wel rekening houdt met energieafhankelijkheid en bevolkingscijfers, dan zou België volgens simulaties van de commissie kunnen rekenen op 506 miljoen euro. We krijgen uiteindelijk maar 282 miljoen euro.”

Beschamend

De federale regering heeft dus maar 13 miljoen euro meer uit de brand gesleept. Ter vergelijking: Nederland krijgt na onderhandelingen 175 miljoen euro meer dan eerst voorzien. Polen krijgt zelfs 2,7 miljard euro, zowat 1,7 miljard euro meer dan gepland. “Zeggen dat je strijdt om 237 miljoen euro extra te krijgen, maar buiten komen met slechts 13 miljoen meer… dat is gewoon beschamend”, klaagt Loones aan. “282 miljoen in plaats van de verhoopte 506 miljoen, opnieuw heeft Vivaldi slecht onderhandeld aan de Europese tafel.”

“Waarom komt premier De Croo niet forser op voor onze eigen noden? Waarom sluit hij steeds Europese akkoorden waarin België onderbedeeld wordt? En dat terwijl België al gigantische begrotingstekorten en schulden opstapelt”, vraagt Sander Loones zich af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is