Europa gaat globale uitdaging aan

Een modernisering van de regels drong zich op want die waren de voorbije twintig jaar amper aangepast. En dat terwijl landen als China zich te vaak aan oneerlijke handelspraktijken bezondigen. Met deze brede herziening van de Europese handelsbescherming en het eerdere akkoord over dumping, gaat  Europa de nieuwe globale uitdagingen met open vizier aan. Er komt een gelijk speelveld om handel zo correct en eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Kortere en duidelijkere procedures zijn een pijler van het nieuwe beleid, maar lidstaten kunnen ook in specifieke gevallen hogere heffingen opleggen of (na een onderzoek) de terugbetaling van heffingen eisen. Bovendien is er speciale aandacht voor de kleinere ondernemingen. Een helpdesk zal kmo’s alle nuttige informatie verstrekken en hen helpen de nodige handelsbeschermingsprocedures op te starten.

Gelijkspeelveld voor vrijhandel

“Onze handel maakt ons sterk”, besluit Sander Loones. “Maar ook Vlaamse producenten ondervinden oneerlijke concurrentie door de dumping van bijvoorbeeld goedkoop Chinees staal of keramiek. Met de vernieuwde wetgeving kunnen we oneerlijke handelspraktijken beter aanpakken. Dat moet leiden tot een robuuste Europese markt die open staat voor de wereld en waar iedereen met gelijke middelen handel kan voeren.”