U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Sander Loones
Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
"Gokschulden, wietplantage en nepgoud" (De Morgen) - Sander Loones over identiteitsfraude
Gepubliceerd op vrijdag 17 januari 2020
Lees hier het artikel van De Morgen (16/01/2019) en De Krant van West-Vlaanderen (17/01/2019) over identiteitsfraude en de vingerafdruk op de elektronische identiteitskaart (zie bijlage).
(De Morgen) Blinkend van trots je eID-kaart tonen voor de camera's: de Lokerse burgemeester Filip Anthuenis deed het dinsdag, zich schijnbaar onbewust van het risico op identiteitsfraude. 'Dat gaat hij zich wellicht beklagen', zegt Sander Loones, N-VA-Kamerlid en ervaringsdeskundige.
Dinsdagmiddag op het stadhuis van Lokeren. Burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) krijgt officieel de allereerste nieuwe elektronische identiteitskaart overhandigd door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Niemand heeft eraan gedacht om de gegevens van Anthuenis af te plakken, ook de burgemeester lijkt zich van geen kwaad bewust. Met een brede glimlach toont hij zijn nieuwe 'eID' voor de fotografen.
Jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, gespecialiseerd in privacy, ziet de bewuste foto even later verschijnen op de website van Het Laatste Nieuws. "Is deze ID-kaart een dummy, of staat burgemeester Anthuenis nu echt op HLN met zijn geboortedatum, kaartnummer, handtekening en rijksregisternummer?", vraagt hij verwonderd op Twitter. "Ik heb een vrij goed idee wie het volgende slachtoffer van identiteitsfraude zal zijn."
De ironie wil dat de nieuwe identiteitskaart zo'n fraude net moet tegengaan. Voortaan moet elke Belg een vingerdruk afstaan en wordt er op de achterkant een foto van de houder gegraveerd. "Een wereldprimeur waarmee we een extra bescherming inbouwen", zegt de FOD Binnenlandse Zaken. Op voorwaarde dat je die identiteitsgegevens niet zelf rondstrooit natuurlijk. Dat is bij Anthuenis wel gebeurd, hoewel verschillende media de foto's intussen hebben geblurd.
Dat identiteitsfraude geen lachertje is, ondervindt N-VA-Kamerlid Sander Loones al tien jaar. "Ik werkte vroeger bij de Dienst Vreemdelingenzaken, waar ik betrokken was bij de ontwikkeling van de elektronische verblijfskaart voor vreemdelingen. Toen we die kaart op een persconferentie voorstelden, vroeg een journalist hoe ze verschilde tegenover een gewone identiteitskaart. Ik heb toen de mijne getoond, en zo is die foto in de krant beland."
‘Het begon met een gsmoperator die mijn abonnement stopzette omdat ik een openstaande rekening van duizenden euro’s had’ (Sander Loones - Kamerlid N-VA)
Hoewel de kaart van Loones veel minder prominent in beeld kwam dan die van Anthuenis, was dat blijkbaar voldoende. "Het begon met een gsm-operator die mijn abonnement stopzette omdat ik een openstaande rekening van duizenden euro's had. Daarna werden in mijn naam schulden gemaakt op gokwebsites, leningen aangeboden met woekkerrentes en kreeg ik een telefoontje van een juwelier omdat ik hem een vervalste gouden ketting zou hebben verkocht."
Intussen is de politicus uit Koksijde al aan zijn vierde identiteitskaart toe, maar het houdt niet op. Zijn gegevens circuleren nog steeds in criminele milieus. Zo zou hij ook al een appartement hebben verkocht in Parijs, mispeuterde hij iets in Monaco en rolde de politie een wietplantage op in Noord-Frankrijk waarvan de elektriciteitsaansluiting op zijn naam bleek te staan. "Zelfs op Facebook valt het op. Er bestaan tientallen profielen van Sander Loones", zegt hij.
Het voordeel? De voormalige minister van Defensie kan vanwege zijn publieke functie doorgaans snel bewijzen dat het niet om hem gaat. "Misschien kan ik dit ooit nog eens in mijn voordeel gebruiken, als ik echt iets heb uitgestoken", lacht hij. Maar intussen veroorzaakt de fraude wel veel overlast in zijn dagelijks leven. "Ik vind het goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Het is belangrijk dat mensen beseffen hoe waardevol hun identiteit is."
Antheunis van zijn kant probeert de meubelen te redden. "Dit was niet mijn definitieve eID", klinkt het in een persmededeling. "Wel kloppen mijn geboortedatum, mijn naam (en die van zijn meter, ADB) en kan iedereen de handtekening bekijken die ik ongeveer 10.000 keer per dag op een openbaar document zet." Of de vervaldatum, het kaart- en rijksregisternummer ook correct waren wil hij niet kwijt. Evenmin of hij snel een nieuwe eID heeft gekregen. "Ik heb geen zin om weer gezeur aan mijn hoofd te krijgen."
---
(Krant van West-Vlaanderen) N-VA-Kamerlid Sander Loones poseerde ruim tien jaar geleden voor een persfotograaf met identiteitskaart in de hand. Hij had er toen geen idee van hoeveel problemen hij zich zo op de hals haalde. "Wees voorzichtig met je identiteitsgegevens", waarschuwt hij.
Sander Loones werkte destijds voor de dienst Vreemdelingenzaken. "Om de identiteitskaart van een vreemdeling te vergelijken met die van een Belg, toonde ik mijn eigen identiteitskaart aan een fotograaf . Normaal werken we dan met specimen-kaarten, maar we hadden er zo geen bij de hand. Die foto werd gepubliceerd en de eerste seconde leek dat plezant, maar de gevolgen waren veel minder leuk. Al merkte ik dat pas na enkele maanden."
"Je adres staat niet meer zichtbaar op de kaart, maar wel je naam en geboortedatum. Mijn rijksregisternummer was gelukkig niet leesbaar", legt Sander Loones uit. " Sindsdien gebruikten tal van fraudeurs mijn identiteitsgegevens, maar altijd met een vals adres, aangezien ze mijn echte adres niet kennen . Zo maakte iemand op mijn naam schulden bij een telecombedrijf, dat vervolgens probeerde zijn centen te krijgen. Er circuleerde een stroom aan aanmaningen, maar daar was ik eerst niet van op de hoogte. Tot ze dan een deurwaarder aan het werk zetten, die wel aan het juiste adres raakt. Dan kom je te weten dat er zo'n zaak loopt."
Je kan niet geloven wat ze allemaal kunnen doen met je voornaam en familienaam en je geboortedatum . In Duitsland zijn er autofabrikanten die visakaarten afgeven. Plots bleek ik heel grote schulden te hebben gemaakt op een casinowebsite. Justitie heeft wel een expert aangesteld om de daders op te sporen. Ook bleek op mijn naam een lening te zijn afgesloten in Zuid-Amerika, ik sta op zwarte lijsten, er werden op mijn naam niet-bestaande appartementen verkocht in Monaco, Nice en Parijs, er werden valse juwelen verkocht op mijn naam..."
Het strafste was een Noord-Franse boerderij, waar op mijn naam elektriciteit werd afgenomen. Maar de elektriciteitsrekening werd niet betaald en de politie ging eens langs. Het bleek om een cannabisplantage te gaan. Opvallend is ook hoeveel Sander Loonesen je terugvindt op Facebook. Mijn boodschap: laat nooit een foto maken van je ID-kaart. Met je identiteitsgegevens moet je echt voorzichtig omspringen."
"Na al die jaren komen nog altijd zaken naar boven, maar het is een beetje in vlagen. Soms hoor ik een half jaar niets, de laatste twee maanden doken toch weer enkele zaken op. In dit digitale tijdperk is de wereld je straat. Mijn persoonsgegevens zitten in alle uithoeken van de wereld. Ook al vroeg ik onmiddellijk een nieuwe identiteitskaart aan, de foto van mijn oude kaart blijft circuleren. Bij ons wordt bijvoorbeeld in de bank de chip van je ID-kaart uitgelezen, maar dat is niet overal in de wereld het geval."
"Het heeft mij nooit financieel nadeel berokkend, maar wel veel gedoe en verloren tijd ", vervolgt Sander Loones. "Ik ben nu nog iemand die publiek wat bekend is, waardoor zo'n dossiers makkelijker uitgeklaard worden. Van mij wordt niet echt verwacht dat ik een fraudeur ben. Ik ben ook goed gesoigneerd door de politie in Koksijde. Maar je moet echt voorzichtig zijn. Ik doe ook een oproep aan de politiek om identiteitskaarten meer te beveiligen , onder meer met vingerafdrukken op de chip. En ik roep de politie op om identiteitsfraude echt serieus te nemen."
---
Beluister hier het radiogesprek met Sander Loones op Radio 1 en Radio 2.
Radio 1: https://radio1.be/lees/sander-loones-n-va-al-jaren-slachtoffer-van-iden…
Radio 2: https://youtu.be/lhdM1uXl7DA