Kiesleeftijd op 16 jaar voor Europese verkiezingen is pure symboolpolitiek

Door Sander Loones, Wim Van der Donckt op 4 mei 2022, over deze onderwerpen: Democratie, Europees beleid
Stemhokje

De Vivaldi-partijen stemden voor een verlaging van de kiesleeftijd voor de Europese verkiezingen naar 16 jaar. De N-VA was van in het begin geen voorstander van die leeftijdsverlaging: “Van jongs af aan interesse hebben in de politiek juichen we natuurlijk toe, maar stemrecht is iets dat thuishoort in het pakket van volwassen worden, met rechten maar ook plichten. Dat kan voor ons pas op de leeftijd van 18 jaar”, reageren Kamerleden Sander Loones en Wim Van der Donckt. “Daarnaast blijven de hervormingen die écht een verschil zouden maken voor onze jongeren uit.”

De Kamerleden spreken van pure symboolpolitiek. “Dat men hiermee ons kiessysteem nog democratischer wil maken, is dan ook moeilijk aan te nemen van een regering die zélf de verkiezingsuitslag van 2019 naast zich neerlegde”, vindt Sander Loones. Van der Donckt sluit aan: “Deze regering maakt ook geen werk van de in het regeerakkoord beloofde politieke vernieuwing.”

Prioriteiten

“Vivaldi zou beter focussen op de dossiers die de toekomst van onze jongeren écht aanbelangen, vinden de Kamerleden: “Dan gaat het niet alleen over de zwaardere politieke vernieuwingsdossiers, maar ook over de noodzakelijke hervormingen die uitblijven: de pensioenhervorming, doortastende arbeidsmarkthervormingen, een ontspoorde begroting. Laat ons jongeren écht serieus nemen door die grote uitdagingen voor hun toekomst aan te pakken. En niet door ons ‘vivaldesk’ te beperken tot pure symboliek, terwijl de miljardenfactuur zich opstapelt.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is