U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Onderwerpen
Vlaams volksvertegenwoordiger
In de parlementscommissie financiën steld ik een mondelinge vraag aan de minister van financiën in verband met de komst van een mogelijke Europese belasting op internetgiganten zoals Google en Facebook. In het verleden schreef ik er al het volgende over.
Grote internetgiganten verdienen vandaag de dag grote sommen geld in landen waar ze tot op heden geen belastingen betalen. Dit komt omdat deze bedrijven enkel belast worden in het land waar de hoofdzetel is gesitueerd.
Om deze vorm van ‘belastingontduiking’ aan te pakken, wordt op Europees, OESO- en G20-niveau gesproken over de invoering van een GAFA-taks. Een taks genoemd naar de vier grote Amerikaanse internetgiganten Google, Apple, Facebook en Amazon.
In Frankrijk werd, als eerste land van de Europese Unie, op 11 juli 2019 al in wet ingevoerd die een taks heft op digitale diensten. Concreet gaat het over een taks van 3% als vast tarief die van toepassing is op alle internetgiganten die wereldwijd een omzet van 750 miljoen euro draaien en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen.
Sander Loones: "Zolang hierover op Europees niveau geen unanimiteit is tussen de lidstaten onderling zal de taks er niet komen, want om beslissingen te nemen over belastingzaken is deze vereist. Landen zoals Ierland, Finland en Denemarken liggen namelijk dwars."
Aangezien heel wat internetgiganten van oorsprong Amerikaanse bedrijven zijn, voelen de Verenigde Staten zich geviseerd. Om te ontsnappen aan deze mogelijke taxatie, proberen de VS het verhaal te kaderen in een algemener verhaal over de minimale vennootschapsbelasting. Wat erop neerkomt dat dit grote landen met traditionele industriële sectoren zou bevoordelen. Een diensten- en kenniseconomie als Vlaanderen zou hiervan weinig profijt doen.