Staatssecretaris Michel informeerde het parlement slechts summier. Het betreft de aankoop van twee gebouwen aan de Koning Albert II-laan in Brussel. Deze gebouwen zouden “volledig nieuw zijn” en “uitstekende energieprestaties bezitten”, maar vereisen toch ook nog minstens voor 90 miljoen euro verbouwings- en inrichtingskosten. Ze zouden respectievelijk zeker 1.054 en 464 ambtenaren moeten huisvesten. In ruil zouden twee huurgebouwen en een staatseigendom verlaten kunnen worden waardoor de Regie “tientallen miljoenen" huurbesparingen zou kunnen realiseren.
Paars-groene regering ontwijkt ernstige controle
Uit de antwoorden van staatssecretaris Michel bleek dat hij dit dossier al een ganse tijd voorbereidt en minstens op 29 oktober al wist dat deze aankoop er zat aan te komen. "Toch was de meervraag van 280 miljoen euro niet opgenomen in de begrotingsaanpassing die op 10 november door de regering in het parlement werd ingediend. Ook bij de behandeling van de begroting op 23 november geen spoor. Pas één dag voor de stemming in de plenaire komt dit plots tevoorschijn. Wel erg bijzonder allemaal”, zo merkt Loones op, “want zo ontwijkt de regering een ernstige controle door experteninstanties en het parlement. Heeft ze iets te verbergen?”
Opmerkelijk: Open Vld’er weigert dossier mee te stemmen
Niet enkel het politiek haastwerk is bijzonder, "ook de kostprijs lijkt wel eerder hoog uit te vallen”, stelt Loones. "Ook over de gevolgde aankoopprocedures bleven de vragen vooral onbeantwoord. Het is niet omdat een gebouw als “groen” wordt aangemerkt, dat een serieus controlerecht zomaar op de schop kan en een cheque van 280 miljoen quasi blind moet worden getekend.”
Opmerkelijk nog is dat Open Vld-parlementslid Christian Leysen dit dossier in de commissie weigerde mee te stemmen en de zaal zelfs ostentatief verliet. Ook aan de finale stemming tijdens de plenaire vergadering nam hij niet deel.