Anno 2017 is een op de zes jobs in Vlaanderen afhankelijk van export. Zo staat onze deelstaat op zijn eentje in voor 83 procent van alle Belgische export. Voor de export naar Canada is dat zelfs 90 procent. En van alles wat Canada omgekeerd naar België verscheept, komt 98 procent in Vlaanderen terecht. “Vlaanderen leeft van de internationale handel. Het is de motor van onze welvaart”, verklaart Loones. “En daarin past ook dit nieuwe akkoord met Canada, dat voordelen biedt voor onze consumenten én voor onze ondernemingen, groot én klein. We krijgen een ruimere keuze tussen meer, betere en goedkopere goederen en diensten. Tegelijk komt er een grotere afzetmarkt voor wat wij kunnen leveren. We roepen de Europese Unie daarnaast op om sterk werk te blijven maken van een harde strijd tegen elke vorm van dumping.”

Geen afbraak

Met CETA wordt geen afbreuk gedaan aan onze normen rond voedselveiligheid, milieu en volksgezondheid. Ook onze consumentenbescherming en arbeidsnormen blijven gebetonneerd. “Er blijven veel vragen circuleren over CETA. De antwoorden zijn alvast ook te lezen in een pamflet dat door de PS werd verspreid”, merkt Loones op. “De Waalse socialisten boden het meeste weerstand tegen dit vrijhandelsakkoord, maar toen de deal uiteindelijk rond was, communiceerde de partij voluit: dat CETA wel degelijk een verbod voorziet op de import van hormonenvlees, dat onze publieke dienstverlening wordt beschermd, en dat het akkoord kansen en garanties biedt voor onze landbouwsector. Ook werd eindelijk erkend wat experten al lang bevestigd hadden: met CETA komen er geen private rechtbanken. Duidelijke antwoorden, erkend én ondertekend door de grootste criticasters.”

Bokkensprongen

Toch stemden de PS-kameraden in het Europees Parlement alsnog tégen het handelsakkoord met Canada. “Weinig consequent. In 2009 en 2011 was de Waalse regering vóór CETA. In 2016 was ze plots tegen, maar na de ‘Grote Magnette-show’ dan toch weer vóór. En uiteindelijk stemt ze toch tegen. Wie kan die bokkensprongen nog volgen?”, vraagt Loones zich af. Daarbij komt dat zelfs de meerderheid van de Europese socialisten CETA wél steunt, wat meteen ook aangeeft hoe geïsoleerd de PS en andere tegenstanders wel staan.

“De PS loopt Trump achterna en vergist zich zo nog maar eens van partner om de échte belangen van de Franstaligen te verdedigen”, besluit Loones. “De grenzen openen voor ongecontroleerde migratie? Daarvoor moet u bij de PS zijn. Maar kwaliteitsproducten uit Canada? Daar sluiten ze de grenzen voor.”