Vandaag koopt de ECB niet alleen overheids- maar ook bedrijfsobligaties. Verschillende gerenommeerde economen hebben zich daarover al erg kritisch uitgelaten. Loones ondersteunt hun kritiek voluit: “Draghi’s beleid maakt het onmogelijk om het pensioengeld van de mensen veilig te beleggen, bedrijven worden misleid om onrendabele investeringen te doen en kmo’s worden serieus benadeeld tegenover grote bedrijven.”
Monetair beleid normaliseren
Nu blijkt dat ook de OESO haar geloof heeft verloren in het beleid van de belangrijkste centrale banken. De auteurs van het OESO-rapport met economische en financiële vooruitzichten voor 2016 merken op dat de historisch lage rente en de triljoenen goedkoop geld die in de financiële systemen van Europa, de VS en Japan zijn gepompt, niet erin slagen om de groei te stimuleren (zie onder meer blz. 58 en volgende). Om de wereldeconomie weer op het groeipad te brengen, moet het monetaire beleid opnieuw genormaliseerd worden, schrijft de OESO. En dat is ook de mening van Loones.
Naast de OESO publiceerde ook Deutsche Bank zonet een bijzonder kritisch rapport over het monetaire beleid. Daarin merkt die bijvoorbeeld op dat de ECB aan geloofwaardigheid inboet bij de markten en - mogelijk nog zorgwekkender - ook bij het brede publiek. Dat sluit ook aan bij een onderzoek van Eurostat, waarin wordt aangetoond dat het vertrouwen in de ECB de voorbije vijf jaar systematisch is gezakt. Deutsche Bank gaat zelfs verder en stelt dat het ECB-beleid het Europese project in zijn totaliteit bedreigt.
Op 21 juni moet Mario Draghi zich verantwoorden in het Europees Parlement. “Mijn kritische vragen liggen alvast klaar”, besluit Loones.