Regering-De Croo stuurde begrotingsexperten 49 keer wandelen

Door Sander Loones op 29 mei 2023, over deze onderwerpen: Financiën, Federale begroting
Sander Loones

Kamerlid Sander Loones wilde weten hoeveel keer de regering-De Croo besliste om het advies van de Inspectie van Financiën en van de begrotingsdiensten niet te volgen. Wat blijkt? “Vivaldi heeft haar eigen begrotingsexperten 49 keer wandelen gestuurd vorig jaar. Dus gemiddeld één keer per week overrulede de regering-De Croo de afgeleverde begrotingsadviezen. En dat terwijl de cijfers al zo rampzalig zijn.”

Een dossier kan pas geagendeerd worden op de ministerraad wanneer eerst een advies van de Inspectie van Financiën en van de begrotingsdiensten wordt afgeleverd. Zij moeten beoordelen of het gevraagde budget ook effectief aanwezig is en kan worden gebruikt. 

Recht op transparante communicatie

Loones probeert al maanden te weten te komen hoe vaak de regering-De Croo de adviezen naast zich neer legde. Pas na drie schriftelijke vragen én een parlementaire interpellatie antwoordde staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) op zijn vragen. “En dat terwijl voormalig staatssecretaris De Bleeker die cijfers gewoon direct aan het parlement gaf”, maakt Loones de vergelijking. “Ik roep de regering op om zo duidelijk en transparant mogelijk te communiceren over de begroting. Daar hebben alle belastingbetalers recht op.”

Regering-De Croo volgt adviezen van eigen experten niet

Nog uit de cijfers blijkt dat de Inspectie van Financiën en de begrotingsdiensten in 2022 wel 92 negatieve adviezen gaven en 975 voorwaardelijke adviezen. Tegelijk besliste de regering-De Croo om in 49 gevallen de adviezen van haar eigen experten niet te volgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is